Real I.S. AG koopt duurzaam kantoorgebouw in het centrum van Helsinki van RED Concepts

PERSBERICHT

Real I.S. AG heeft onlangs het volledig verhuurde, duurzame kantoorgebouw in het centrum van Helsinki aangekocht voor haar BGV VIII Europa-investeringsfonds, het Alternative Investment Fund (AIF).
Real I.S. heeft het gebouw gekocht van de Nederlandse ontwikkelaar RED Concepts en het is de eerste aankoop van Real in Finland. De totale huuroppervlakte van het pand bedraagt 2.313 vierkante meter en is verdeeld over een begane grond, vijf verdiepingen en een kelder. Ook beschikt het gebouw over 42 parkeerplaatsen.
De aankoopprijs wordt door partijen niet bekendgemaakt. Het pand is voor lange termijn verhuurd aan Sulake, hét Finse game bedrijf, dat  onderdeel is van de Nederlandse Azerion Group, een ontwikkelaar van videogames en digitale marketingdiensten.

Van drukkerij tot duurzame kantoorcampus
Het historische pand is gebouwd in 1924 en ontworpen door de bekende Finse architect Lars Sonck. Het ligt in de wijk Töölö, in het centrum van Helsinki, vlakbij het centrale zakendistrict en was oorspronkelijk een drukkerij. Daarna is het pand vele jaren in gebruik geweest als huisvesting voor de gemeente Helsinki.
In 2020/2021 is het gebouw door RED Concepts geheel gerenoveerd, conform de meest moderne eisen, voor de nieuwe huurder Sulake. In februari 2021 is het gebouw opgeleverd en het doel is dat het op zijn minst voor BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) ‘Good’ wordt gecertificeerd.

Helsinki is niet alleen de hoofdstad, maar ook het economische centrum van Finland. Met deze aankoop in de wijk Töölö hebben we ons niet alleen verzekerd van een modern en volledig verhuurd gebouw op een zeer centrale locatie, maar ook een succesvolle entree op de Finse markt,” verklaarde Axel Schulz, Global Head of Investment bij Real I.S. AG

Combinatie van karakteristieke details, hightech en moderne architectuur
RED Concepts is erin geslaagd om in samenwerking met de Finse architect Kari Lappalainen een  kantoorcampus te realiseren, waar de Finse cultuur hand in hand gaat met hightech eisen, modern interieur design versus de karakteristieke architectuur van het gebouw. Het pand heeft open trappen en een bijzonder atrium, het bakstenen metselwerk is behouden, alle 150 ramen zijn gerestaureerd en de wanden zijn bekleed met rendiermos. Het gebouw biedt niet alleen werkplekken, maar heeft ook een game Fun Centre met een auditorium, een game theater, een conferentiezaal, een art-café en natuurlijk twee Finse sauna’s.

Gawein Minks, directeur RED Concepts: “Realis en RED delen dezelfde ambitie op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat deze kantoorcampus, die ook helemaal is afgestemd op de gebruikers, ‘fits as a glove’ bij Realis. We zijn er trots op dat we, samen met het internationale team, dit bijzondere project hebben gerealiseerd. De duurzaamheid zit niet alleen in het gebouw, maar ook in het feit dat het niet alleen werkplekken biedt aan medewerkers van Sulake, maar opdrachtgever Azerion deze ook geeft aan startende game-gerelateerde bedrijven.’’

Bereikbaarheid
Het kantoorgebouw is zeer centraal gelegen en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn diverse tram- en bushaltes in de directe nabijheid en het Centraal Station is op 10 minuten loopafstand. Tevens bevinden zich diverse winkels en restaurants in de directe omgeving.

Adviseurs
Real I.S. AG werd bij deze aankoop juridisch geadviseerd door DLA Piper en belastingtechnisch door PwC. Daarnaast trad Drees & Sommer op als technisch adviseur en Newsec als commercieel adviseur. Newsec Helsinki is verantwoordelijk voor het property management van het nieuwe kantoorgebouw. Real werd voor de aankoop geadviseerd door DRS Makelaars in Amsterdam.