Brownfields en RED Concepts

Als je het hebt over Brownfield gebieden dan denk je niet gelijk aan een fijne woon- of recreatie omgeving. Het zijn gebieden met rauwe randjes en hebben vaak een minder positieve associatie; grauw, grijs, werkplaatsen en verlaten gebied. Je denkt in ieder geval niet snel aan een fijne plek om te wonen, recreëren of werken.

Hoe transformeer je als gemeente nou zo’n gebied naar een fijne woon- en werkomgeving waar mensen wel graag willen verblijven? Laten wij als RED Concepts daar nou warm van lopen en goed in zijn! Gebieden of wijken met minder positieve associaties omtoveren tot de nieuwe ‘places to be’, daar worden we enthousiast van. In 2008 al herontwikkelde RED op de NDSM werf een voormalige timmerfabriek uit 1926 tot mediawerf met daarop gevestigd het hoofdkantoor van MTV (nu VIACOM). Dit gebied is in de jaren die daarop volgden uitgegroeid tot een hippe locatie.

Zo kwam er afgelopen jaar een tender op de markt voor de herontwikkeling van het voormalige Roto Smeets terrein in Deventer. Door het faillissement van Roto Smeets de Boer zoekt de gemeente een nieuwe invulling voor het 50.000m2 tellende gebied. Het voormalige terrein is een overgangsgebied tussen het havenkwartier en haven met zware industrie aan de ene kant en aan de andere kant het spoor waarachter de woongebieden beginnen.

Het gebied zit vol historie maar roept ook sentiment onder oude werknemers van Roto Smeets en veel van de inwoners van Deventer op. Roto Smeets is decennia lang een begrip in de buurt en heel Nederland geweest. Het is een plek waar je als ontwikkelaar de historie wel moet omarmen en proberen te bewaren.

Samen met Harry Vroemen van TTDesign en ons in house architect, conceptontwikkelaar Paul Coenen heeft RED een mooi plan gepresenteerd voor de herontwikkeling van dit gebied. Het plan wordt gekenmerkt door levendige lanen en binnenpleinen tussen getransformeerd erfgoed en nieuwbouw.
Naast woon-, werk- en recreatiemogelijkheden hebben we veel aandacht besteedt aan het behouden van waar Roto Smeets voor vele inwoners van Deventer voor stond. Het DNA van de plek wordt herontdekt en tegelijk zichtbaar en tastbaar gemaakt. Neem bijvoorbeeld de betonconstructie, je kunt veel tijd en geld stoppen in het slopen en opnieuw opbouwen maar RED en de architecten geloven in het behouden van deze constructie en kijken hoe je het functioneel kunt gebruiken. Buiten dat je historie bewaard en een eye catcher creëert, kan het ook een hoop tijd en geld besparen.

Harry Vroemen aan het woord over het plan:
Het herontwikkelen van een Brownfield tot een leefomgeving die tegemoet komt aan de hedendaagse eisen en wensen van de toekomstige gebruikers is voor stedenbouwkundigen en architecten een boeiende en intrigerende opgave.

Deze bijzondere plekken, vaak dicht op het centrum gebied, goed aangesloten op het wegen netwerk, ruim opgezet, voorzien van groen en waterbuffers en hun informele karakter hebben een goede mix van ingredienten om er een nieuwe bestemming van te maken met een geheel eigen karakter. Historie, diversiteit aan gebouwen, stedenbouwkundige ruimten en functies nodigen alle partners uit om van het rationele af te wijken zonder de financiële uitgangspunten geweld aan te doen. Iets heel anders dan de aangeharkte uitbreidingslocaties aan de rand van menige gemeente of stad waar wonen de hoofdfunctie is.

De Roto Smeets locatie heeft al deze potenties. De plek heeft zelfs nog extra’s, een aangrenzend havenbekken, een industrieel monument maar ook een mega betonconstructie voor de drukpersen. Elementen die de beleving van de plek mede bepalen. Het gegeven dat men de hoogte in mag met het programma, zet deze plek echt op de kaart. We hebben dan ook alle kwaliteiten van de locatie optimaal te benut om alle gebruikers het beste van deze plek te bieden en op deze manier maximale waarde toe te voegen voor onze klant.

Samen met RED Concepts is er een zeer interessant plan ontwikkeld waarin wonen, werken, winkelen en ontspanning een juiste balans hebben gevonden. Deze diversiteit in combinatie met een architectuur die de unieke identiteit van het project versterkt heeft het vermogen in zich om een nieuwe ‘place to be’ aan Deventer toe te voegen.